Agresszív viselkedés

<- VISSZA

AGRESSZIO

Az emberek nagy része elképed, amikor egy agresszív nyuszival találja szemben magát, hiszen a nyulaknak kedvesnek kellene lenniük. Mégis, sajnos vannak olyan rosszul szocializált, illetve egyáltalán nem szocializált nyulak, amelyek igen agresszív viselkedést mutathatnak gazdájuk, és a többi nyúl felé. Ez gyakran tarthatatlan állapotokat idéz elő. Ezért, ha agresszív nyulunk van érdemes minél előbb megnevelni őt!

Sokszor az agresszív nyulak a legintelligensebbek, és éppen ezért  gondolják úgy, hogy ezt-azt megtehetnek büntetlenül. Az agresszív nyulakkal való bánásmód kitartást és önfegyelmet igényel, valamint kőkemény következetességet és nem utolsó sorban odaadást.
Az alább pár segítséget foglaltunk össze, hogyan is viselkedjünk agresszív nyulunkkal:

1-Sosem szabad megütni egy nyulat! Nem nevelhető úgy, mint egy kutya. Fontos hozzátenni, hogy minden állatnál ( a kutyát is beleértve) a pozitív megerősítés sokkal célravezetőbb, mint a büntetés. A verést ki kell váltani. Amennyiben nyulunk megharap, adjunk ki egy éles sikító hangot. Ez a nyulaknál az erős fájdalom jele. Érteni fogja, hogy ezt ő tette,  és ha szerencsénk van, rájön, hogy nem is akart bántani bennünket, csak eddig senki nem „mondta” neki, hogy amikor megharap az fáj!
2-A kezünk csak és kizárólag a jó dolgok (simogatás, táplálék) forrása lehet. Nem szabad, hogy féljen tőlünk nyulunk.
3-Sok nyúl fél, és azért védekezik, mert esetleg sarokba szorítva érzi magát. A félelmét kedveskedéssel, főleg finom falatokkal oszlathatjuk el.
4- Ha a nyúl köröz a lábunk közül, állandó jelleggel és harapdálja a lábunkat, akkor nem agresszív csak udvarol. Ezt ivartalanítással tudjuk csak megszüntetni. (ld bővebben a hormonális viselkedés)
5-Vannak olyan nyulak, akik akkor harapnak, ha kezünket közvetlenül a szájuk vagy orruk elé tesszük. A nyulak nagyon jól látnak távolra, de közelre nem, különösen a szájuk előtti terület láthatatlan számukra, így ott gyakran harapnak. A nyulak az orrukon vesznek levegőt, ezért nem szeretik, ha befogjuk, vagy piszkáljuk az orrukat, elképzelhető, hogy épp ezért kap oda.
6-Vannak olyan nyulak, akik a ketrecüket védelmezik. Rendesen viselkednek a ketrecen kívül, de ha a ketrec közelébe érünk egyből harapnak és rúgnak.  Ez könnyen belátható, mi sem szeretnénk, ha a holminkat időről időre kiszednék és „rendbe” raknák a szobánkban. Érdemes ilyenkor azt tenni, hogy egy ideig nem tisztítjuk nyulunkat. Viszont bent etetjük ketrecében, megpróbáljuk rávenni, hogy benyúlhassunk ketrecébe, amikor ő is bent van, kézből etethessük meg. Amikor ezt elértük, lehet próbálkozni a takarítással.
7-Vannak nyulak, akik  nagyon falánkak nem bírják megvárni, hogy letegyük eléjük a takarmányt, ilyenkor haraphatnak, de ez nem feltétlen az agresszió jele.
8- Végül, de nem utolsó sorban szóljunk pár szót azokról a nyulakról, akik a leggonoszabbaknak tűnnek. Szinte megszelidíthetetlen . Sokszor nem tudhatjuk mi történt vele még azelőtt, hogy hozzánk került. Játszunk detektívet. Derítsük ki, mi zavarja. Húzzunk kesztyűt és abba próbáljuk meg őt magunkhoz édesgetni. Lássuk el őt sok kedvességgel. Beszéljünk hozzá, de sajnos a siker az ilyen nyusziknál így sem garantált.