Amikor állatorvoshoz kell fordulni

<- VISSZA

Mikor vigyük nyulunkat állatorvoshoz?
A nyulak a természetben zsákmány állatok, és a ragadozók mindig a beteg állatokat keresik. Ezért a betegségük tüneteit sokáig rejtegetik, sokszor nehéz észrevenni, melyik az a pillanat, amikor késlekedés nélkül állatorvoshoz kell fordulnunk.
Fontos tudnunk, hogy a nyulunkat ért bármilyen külső stresszhatás, a mozgásszegény életmód és a táplálkozásbeli hiányosságok is, hosszabb, vagy-rövidebb idő alatt, de a gyomor-bélcsatorna megbetegedéséhez fog vezetni. A nyulak bélcsatornájában az emésztést bélbaktériumok végzik. Bármely előbb említett hatás ezen érzékeny rendszer felborulásához, ezentúl pedig súlyos megbetegedésekhez vezet.
A nyulak takarmányfelvételének változása jól jelzi azt, hogy mikor kell elkezdenünk aggódni. Amennyiben azt tapasztaljuk, hogy nyulunk egyáltalán nem, vagy kevesebbet eszik, egyből vegyük fel a kapcsolatot állatorvosunkkal, a kistestű növényevők ugyanis nagyon rosszul bírják a koplalást. Ha nem észlelünk evési zavart, de a nyúlbogyók mennyisége kevesebb a megszokottnál, ez is ugyanúgy azt jelzi, hogy valami nincs rendjén.
Nyulunkról érdemes naplót vezetnünk. Jó tudnunk, hogy hogyan változik a súlya. Érdemes hetente egyszer (probléma vagy takarmányváltás esetén akár naponta) lemérnünk, hogy lássuk gyarapszik-e, illetve tartja-e a normális testsúlyát. Amennyiben jelentős súlyvesztést tapasztalunk, forduljunk nyúlspecialista állatorvoshoz.
Természetesen minden egyéb furcsa viselkedés esetén (pl. gubbasztás, rosszkedv, fájdalmas vizeletürítés, véres vizelet) érdemes legalább telefonon konzultálnunk állatorvosunkkal.