Hormonális viselkedések

<- VISSZA

Szaporodással kapcsolatos viselkedési formák

A tapasztalatlan nyúl gazdik általában akkor válnak meg nyuluktól, amikor az 4-6 hónaposan eléri az ivarérett kort, és a tinédzser korban lévő nyúl rosszaságait egyszerűen nem bírják elviselni. Ezek leginkább az érdeklődés és aktivitás csúcspontján lévő nyuszika csínytevései, ami az agresszív magatartástól, a kaparásig, rágásig össze-vissza pisilésen/kakiláson át bármiben megmutatkozhat.
Ezen viselkedések egy része idővel megszűnik. Fontos itt megjegyezni, hogy az ivartalanítás sokat segít a nyulak egyes magatartásproblémáin. Amennyiben egy nyuszi nem gondol másra, mint a szaporodásra, élete stresszes és folyamatosan ekörül forog majd. Az ivartalanítással ezek a problémák megszűnnek, nyuszink nyugodtabb, boldogabb életet élhet. Az ivartalanítás  kifejezetten ajánlott a kedvencként tartott nyulaknál, akik ezáltal sokkal könnyebben barátkoznak és a nyugodtságból adódóan tovább is élnek.

BAK NYÚL szaporodási viselkedése:
A bak nyúl, amikor egy nőstény nyúllal találkozik, körülszaglássza a nőstényt, nyalogatja, tisztogatja,  megjelöli az áll alatti mirigyével és csapkodja a farkát. Egy adag vizelet a nőstényre való permetezése is gyakori udvarlási forma a nyusziknál.  Udvarlás jeleként végül körbe-körbe szalad a nőstény körül, közben dünnyögő hangot is kiadhat. Amennyiben a nőstény fogékony, a párosodás gyorsan lezajlik és annak végeztével a bak hátra vagy oldalra huppanhat. A bak részt vehet a kicsik gondozásában.
Az ivartalanított bak nyulak ezeket a viselkedésformákat kevésbé mutatják, és kevesebbet harcolnak társaikkal, valamit sokkal nyugodtabbak nem ivartalanított társaiknál. Az ivartalanítás után kb. 30 nap elteltével ürülnek ki véglegesen nyulunkból a hormonok. Tehát a viselkedésében a változást sokkal később vehetjük majd észre.
A bak nyulak gyakran mutatnak  párosodási hajlamot, ezért akár tárgyakkal, a gazdája lábával, kezével is megpróbálkoznak nőstény nyúl hiányában.
A számukra kedvenc  embertárs lába körüli  kőrözés  is a pozitív megkülönböztetés jele.
-Amennyiben bak nyulunk lepisil, az nem feltétlen a szeretet, illetve a vonzalom jele, ugyanis nem csak udvarláskor teszik ezt, hanem  a rivális hímek „megalázása” céljából is használják eme fegyverüket.

NŐSTÉNY NYÚL szaporodási viselkedése:
A nőstény nyulak megtermékenyülésükig folyamatosan ivarzanak. A vemhességi idő 29-35 napig tart. Az alom száma 4-10 között változik. A nőstény nyúlnak 3-5 pár emlője van.
Amennyiben egy receptív nőstényt összeeresztünk egy bak nyúllal, a nőstény vagy körbe-körbe fog szaladni, kimutatva izgatottságát, vagy lekushad a földre. Különleges testtartást vesz fel, melynek során megemeli a medencéjét, és felemeli a farkát.
A nőstény nyulak gyakran felmásznak más nyulakra, és párzó mozgást végeznek; ez lehet a dominancia, jele. Az ivarérett nőstény nyulak agresszívvá válhatnak, és jelölgetnek, ami egy idő után zavaró lehet a tulajdonos számára, ezért gyakran döntenek az ivartalanítás mellett.
A sikeres párzás után a nőstény nyulak átlagban 30-33-35-napra ellenek. Az ellés előtti pár nappal (de van, hogy csak egy órával) elkészítik fészkeiket. A nyulak általában a reggeli órákban szülnek, és egy komplikáció mentes szülés nagyjából 30 perc alatt lezajlik. Kisebb fajták 4-5 míg a nagyobbak 8-12 kisnyulat is világra hozhatnak.
Az anyanyúl képes felismerni kölykeit azok szagáról, így aztán nehéz rávenni, hogy más kölyköket felneveljen, hacsak azokat nem szagosítjuk be a fészek, és a kisnyulai szagával.
Párzás hiányában előfordulhat álvemhesség is, mely szintén egy olyan ok, amiért a nyúl gazdi az ivartalanítást választja. Az álvemhes nyulak gyakran teljesen kitépik magukból a szőrt, s a tünetek a fészeképítéstől, a tejelválasztásig igen sokfélék. Ezek a tünetek általában 17 nap után elmúlnak, de pár hét múlva, újra kezdődhet minden előlről.