Húsvéti nyúl

<- VISSZA

A húsvéti nyúl története visszanyúlik az időszámításunk előtti időkbe. A nyúl, mivel az egyik legszaporább emlős állat, gyorsan a termékenység szimbólumává vált, az új élet érkezését jelezte a tavasz beköszöntével.

A nyúl, mint Húsvét jelképe először németországi írásokban lelhető fel, az 1500-as évektől. Az első, cukorból készült, ehető húsvéti nyulat 1800-as években készítették ugyancsak Németországban.

Manapság a Húsvét összefonódik a nyulakkal. Gyakran ajándékozunk nyulakat Húsvétra, hogy örömet szerezzünk kicsiknek és nagyoknak egyaránt. Hiszen ki ne örülne egy aranyos pihe puha kisnyúlnak?
Sajnos azonban a nyúltartás nem egyszerű, hanem felelősségteljes feladat. Át kell komolyan gondolnunk, hogy milyen terhet rovunk arra, akit megajándékozunk. A nyúl nem csupán a Húsvéti időszakban lesz jelen életünkben, hanem azután is, folyamatosan.
Kevesen gondolják át a nyulakkal kapcsolatos tennivalókat, anyagi terhet és azt az időt, amit egy felelősségteljes gazdinak állatára kell szánnia.

Vegyük át pontokba foglalva miket kell átgondolnunk mielőtt élő nyuszit vásárolunk?
-A nyúl jó tartási körülmények között akár 10-12 évig is elélhet
- A nyúl intelligens szociális lény, akinek rendszeres törődésre van szüksége.
-Két nyúl sokkal jobban érzi magát, mint egy magányos nyuszi.
-A nyúl jó minőségű takarmányt kíván. Folyamatosan felügyelni kell etetését és hangulatát.
-A ketrec tisztítás gyakori feladata a nyúltartónak.
-a nyulak naponta több órát szabadban, szaladgálással töltsenek.
-Évente, meghatározott alkalmanként oltásokra és állatorvosi vizsgálatokra kell vinni a nyuszit.
-A nyulak nem mindig jönnek jól ki a gyerekekkel. Sokszor maguknak valók, nem szeretik, ha nyúzzák, dögönyözik őket. Inkább a nyugodt simogatást, esetleg játékot kedvelik.