Kisnyuszit találtam

<- VISSZA

Magyarországon két nyúlfaj honos: az üregi nyúl és a mezei nyúl.
Az üregi nyúl  ellés előtt fészket épít,  a kisnyulak ott látják meg a napvilágot. A fészket puha szőrével és fűvel béleli ki. Az újszülött kis üregi nyulak magatehetetlenek szőrtelenek, szemük csukva van. Az anya nyúl naponta egyszer, maximum két alkalommal látogat el kicsinyeihez. Leggyakrabban az esti és hajnali órákban. Ekkor szoptat, naponta egyszer (!). Ennek az  oka, hogy jelenlétével nem akarja felhívni a ragadozók figyelmét a fészekre. Az üregi nyúl anya tehát nem melengeti kicsinyeit és nem tölt sok időt velük.
A mezei nyúl fiókái fészekhagyóak: tehát szőrősek, szemük már nyitott, így jönnek a világra. Az anya mezei nyúl magas fűben, bokrok alatt szüli meg őket. Általában 2-4 kisnyúl születik. A magasabb túlélés érdekében a kisnyuszik ezután egymástól  kissé távoli  helyeken ülnek, bújnak  meg, és várják anyjukat, aki naponta 1-2 alkalommal, leggyakrabban  hajnalban és alkonyatkor  jelenik meg, és szoptatja meg picinyeit. Emiatt nagyon nehéz megállapítani, hogy egy kis mezei nyúl  vajon  árva-e  vagy sem.

Mit tegyünk, ha olyan kisnyulat találunk, amelynek már nyitva a szeme és szőrös? A jó válasz az, hogy hagyjuk őt ott, ahol ráleltünk. Azok a kis üregi nyulak, akiknek nyitva van a szeme már képesek elhagyni a fészket, talán  éppen anyukájukra várnak, ne bolygassuk őket, mert  lehet, hogy később maguktól vissza is találnak a fészekhez.
Mit tegyünk, ha kutyánk/macskánk feldúlt egy üregi nyúlfészket? Próbáljuk meg a fészket valamennyire visszaépíteni. És figyeljük meg, visszatér- e az anyanyúl a  fészekhez. Amennyiben nem, úgy az elárvult nyuszikat szakemberre bízzuk. LINK NYÚLMENTŐK
Hogyan állapítjuk meg, hogy a nyúlfészekben lévő üregi nyuszik VALÓBAN árvák? Az árva nyuszikákat anyukájuk nem gondozza. Kiszáradtak, bőrük nem élénk rózsa színű, hanem szürkés. Mocorognak, sírnak, hiszen éhesek. Érdemes ilyenkor megfigyelni a nyúlfészket, hogy este visszatér- e az anyjuk, ennek legegyszerűbb módja, ha a fészek körül a füvet elrendezzük, vagy botokat rakunk körbe,  így másnap reggel, ha azt látjuk, hogy a növényzet/botok máshogyan áll, az anyanyúl ott járt. Megnyugodhatunk. Azt is megtehetjük, hogy lisztet szórunk a fészek köré, mert ahogyan az anyanyúl visszaérkezik a fészekhez önkéntelenül is elsöpri a lisztet ezáltal jelezve , hogy ott járt.
Mit tegyünk, ha sérült kisnyulat találtuk? Lépjünk kapcsolatba azonnal nyulak gyógyászatára specializálódott állatorvossal.
Sajnos a valóban elárvult kisnyulakat még a nagy gyakorlattal rendelkezőknek sem sikerül mindig felnevelni. Magyarországon nincsenek  Angliához hasonló „árva vadállat felnevelők”  ( wildlife rehabber”) De  léteznek olyanok, akiknek gyakorlatuk van ebben. Érdemes nem magunkra vállalni a  felelősséget, és átadni nekik.