Kisnyuszit vittem haza

<- VISSZA

Új kisnyulat viszünk haza
A kisnyulak bélrendszere elválasztásuk első heteiben még fejletlen, hiszen éppen átállt az anyatejről a szilárd takarmányra. Ilyenkor nehezen viselik el az új takarmányok bevezetését. Ezért meg kell vásárolnunk ugyanazt a tápot, amit a tenyésztő használt, és csak később, fokozatosan szoktassuk át nyulunkat arra a takarmányra, amit mi tervezünk adni. A fokozatosság ebben az esetben azt jelenti, hogy 1-2 hétig a korábbi táp egyre nagyobb mennyiségét helyettesítjük az új táppal amennyiben ez egyáltalán szükséges!
Hasonlóképpen kell vigyáznunk a friss zöldekkel is, eleinte fonnyasszuk meg azt, amit gyűjtöttünk, vásároltunk a nyuszinak, majd csak fokozatosan adjuk ezeket a zöld leveleket neki.

A fiatal nyulakat körülbelül 3 hónaposan kezdhetjük átszoktatni a friss, zöld takarmányra (játszótéren/réten gyűjtött gazok, fű répa zöldje stb.)
A fiatal nyusziknak lucerna szénát és tápot adhatunk. A lucerna a fűszénához képest kicsit alacsonyabb rosttartalmával, magasabb fehérje tartalmával ideális kezdő táp a nyusziknak. Ugyanakkor felnőtt nyulaknak éppen ezekért ne adjuk. Még pluszban a lucerna sok kalciumot is tartalmaz. Felnőtt nyulakat hajlamosíthat a húgykövek képződésére.