Nyúl fésülés, vedlés

<- VISSZA

A nyulak körülbelül 3 havonta vedlenek. Általában egy „könnyű” vedlés után következik a nagyobb szőrhullatós vedlés. A nagyobb vedlések során a nyulak eltérő módon vedlenek. Van, hogy a nyúl egy hét alatt teljesen levedlik, míg másoknak ez akár egy jó hónapba is telhet. Ilyenkor érdemes naponta fésülni nyulunk szőrét, mert a levedlett szőrök apró filces csomókká állnak össze. Ezek aztán később, amikor tisztálkodik a nyulunk, bekerülhet a szájába, lenyelheti, és a kis filces szőrcsomócska eltömítheti belüket, ami nagyon súlyos megbetegedéshez vezethet.
A fésűk közül az egyik legjobb a furminator nevű fésű. Ez az aljszőröket is kiszedi, nagyon hasznos eszköz, amellyel vedlési időszakban akár a nyulunknak megfelelő méretű szőrkupacot leszünk képesek kifésülni kedvencünkből.
Vannak nyulak,  akik gyűlölik a fésülést, őket fokozatosan jutalmazva lehet rászoktatni arra, hogy eltűrjék ezt a kellemetlenséget.
A kereskedelemben léteznek szőroldó paszták macskáknak, ezeket ne használjuk, mert ez húsevő állatoknak való. A nyulaknak árusított szőroldók közül van olyan, pld. a Fibreplex, amiben semmilyen szőroldó anyag nincsen, így az erre a célra nem alkalmas. Itt jegyezném meg, hogy az adott termék  nevével ellentétben nyers rostartalma is borzasztóan alacsony!
A nyers ananászban található enzimek valóban oldják a szőrt. Ugyanakkor az ananász cukortartalma túlságosan magas, azok a nyulak, akik nincsenek hozzászokva a gyümölcsökhöz (nagyon helyesen) bélcsatornájuk törékeny egyensúlyának felborulásával válaszolhatnak egy szaftos ananász szelet elfogyasztására.
Az ananászléből a fent említett enzimek hiányoznak.
Léteznek papaya tabletták és paszták, amelyek ugyancsak a szőr emésztésére alkalmas enzimeket pld.papain-t tartalmaznak, ezeket alkalmazhatjuk nyulunknál a vedlési időszakban, megelőzve a túl sok szőr  gyomorba jutását.
Általánosan elmondható, hogy a növényi szálak között a szőrszálak jól átjutnak a bélcsatornán, így a szénával etetett nyulaknak ritkán van problémájuk a szőrök lenyelése során.