Nyúl ivartalanítás

<- VISSZA

A nyulak ivartalanítása olyan országokban, ahol a nyúltartásnak nagy a kultúrája, bevett szokás. Az ivartalanított nyuszik sokkal teljesebb, nyugodtabb életet élhetnek, mint nem ivartalanított társaik.
A nyulak ivartalanítása azonban komoly kérdéseket vet fel. Ugyanis az altatásos beavatkozások kockázata nyulaknál kicsit nagyobb, mint a kutyák, ill. macskák esetében. Éppen ezért fontos, hogy megfelelő szakemberhez forduljunk, amennyiben nyulunkat ivartalanítani szeretnénk.
NŐSTÉNY NYULAK
A nőstény nyulaknál gyakori az agresszió, éppúgy emberek, mint fajtársaik felé. Az ivartalanítás ezt a problémát legtöbbször megoldja, illetve visszaszorítja az olyan viselkedési formákat is, mint a szőr kitépkedése és a fészeképítés.
A nőstény nyuszik ivartalanítása azonban egészségügyi szempontból is lényeges. A nőstény nyulak ugyanis folyamatosan ivarzásban vannak, ami kiemelkedően magas ösztrogén szinttel jár. Így nemi szerveik folyamatosan stimulálva vannak, hiszen a természetestől eltérő módon a párosodás, és a vemhesség kimarad életükből. Az ösztrogén a méhnyálkahártya megvastagodását okozza, ami a legtöbbször méhgyulladáshoz, méhvérzéshez és a méh daganatos elváltozásaihoz vezet. A 3-4 éves kor feletti, nem ivartalanított nőstény nyulak között kiemelkedően gyakoriak ezek a betegségek. A kialakult problémát olyankor már csak műtéttel lehet orvosolni, viszont az ilyen súlyos állapotban a műtéti beavatkozás még kockázatosabb mint a fiatal, egészséges nyulaknál.

BAK NYULAK
Bak nyulak ivartalanítása általában akkor kerül szóba, ha jelölgetést vagy agressziót tapasztalunk, illetve, ha ellenkező nemű nyuszikat tartunk együtt, és nem szeretnénk szaporulatot.
Fontos megjegyezni, hogy az ivartalanítás, bár általában megoldja az említett viselkedési problémákat, egyes esetekben ez mégsem történik meg.