Nyúl paraziták

<- VISSZA

Külső és belső élősködők elleni védekezés

Belső élősködők

A kedvtelésből tartott nyulaknál nincs szükség rutinszerű féreghajtásra. Amennyiben hasmenéssel járó megbetegedést tapasztalunk, a bélsárvizsgálat eredménye alapján ritkán szükség lehet belső élősködők elleni kezelésre.
A Passalurus nevű kicsiny férgek a nyulak élősködői. Közegészségügyi szerepük gyakorlatilag nincsen. A vadon élő nyulakat és háziasított rokonaikat éppúgy megfertőzik. A fertőzött nyulakban a vastagbél nyálkahártyáján élnek a kifejlett férgek, és néha kiürülnek, ekkor a bélsárgolyók felszínén láthatjuk őket. Időközönként bélsárral ürítik a petéiket, amikkel a nyulak megfertőzik társaikat. A férgek néha irritálhatják a bél nyálkahártyáját. Megfelelő kezeléssel védekezhetünk ellenük.

Külső élősködők
A kertben tartott, vagy időnként ott tartózkodó nyulakon előfordulhatnak kullancsok. A bolhásság szintén gyakori, a bent tartott nyulaknál a forrása a lakásban lévő kutya vagy macska lehet. Az ilyen nyulakat érdemes kezelni valamilyen külső paraziták elleni spot-on készítménnyel (pl. Advantage, Advocate vagy Stronghold spot on, kullancs ellen Advantix spot on.) Ezek használatához kérje állatorvosa segítségét.
Nyulakon szintén gyakoriak a ragadozó atkák. A Cheyletiella parasitivorax nevű atkákat vándorló korpának is szokás nevezni, hiszen erős fertőzés esetén szabad szemmel is megfigyelhetőek. Ezen atkák nyulakban gyakran a nyakon szőrhullást, bőrgyulladást okoznak. Megfelelő gyógyszeres kezelés alkalmazása után a szőr újra kinő a kopasz területen.