Nyúl véres vizelet

<- VISSZA

A nyulak pirosas vagy véres vizelete

A nyulak napi szinten körülbelül 10 - 35 ml vizeletet választanak ki testtömeg-kilogrammonként. Ez a mennyiség függ a felvett folyadéktól.  A vizelet  gyakran sűrű, halványsárga színű, esetleg színes a benne található (takarmányból kivont) színanyagoknak köszönhetően.

A nyulak vizeletének sűrűségét különféle kristályok adják. A vizeletet összegyűjtve, a kristályok lemerülnek a vizelet aljára, ez adja ki az ún. üledék jó részét.
A nyuszik vizelete gyakran egészen sűrű, akár iszapszerű a benne normálisan fellelhető kristályoktól. Amennyiben ilyen vizeletet látunk nyulunknál, ne ijedjünk meg.
Sokszor előfordul, hogy a vizelet sárgás vagy piros, esetleg lilás színű. Ez leginkább attól függ, hogy milyen táplálékot evett előtte a nyuszi. Jó példa erre az, hogy cékla etetése után nyulunk egész sötétpiros színű vizeletet is produkálhat, ami könnyen tűnhet úgy, mintha vér lenne a vizeletben.
A nyulak képesek vizeletükkel kiválasztani egy porfirin nevű vegyületet is, amely egy eredetileg sárgás vegyület. Levegőn azonban pirosas színűvé változik.
Amennyiben gyanús, hogy a pirosas vizelet nem táplálkozási eredetű, keressünk fel egy nyulakkal foglalkozó állatorvost, aki tisztában van ezzel a jelenséggel, és vizeletvizsgálattal el tudja dönteni, hogy valóban van-e vér nyuszink vizeletében.