Nyulak etetése

<- VISSZA

A nyulak takarmányozása:
Sajnos a kedvencként tartott nyulak jórészét nagyon rosszul takarmányozzák. A nyulak takarmányának fontos jellemzői a magas rosttartalom, az alacsony fehérje tartalom és az alacsony cukortartalom.

A NYULAK SZÁMÁRA MEGFELELŐ TAKARMÁNYOK

SZÉNA:
A nyulak takarmányának legnagyobb része (legalább 80%) szénából kell, hogy álljon, hiszen a házi nyulak ősei, az üregi nyulak legelő életmódot folytató állatok. Emésztőszerv rendszerük erre specializálódott, az ettől eltérő takarmányokat nem, vagy rosszul emésztik meg.
A jó minőségű széna zöld színű, illata a frissen vágott fűére emlékeztet, nem dohos. Tárolása száraz helyen történjen. Érdemes szénarácsba helyezve adagolni. Ezt érdemes a nyúlvécé közelében elhelyezni, mert a nyulak szénázás közben szeretnek bogyózni.
FRISS ZÖLDTAKARMÁNY:
A szénát tavasztól őszig helyettesíthetjük réten, kertben szedett fűvel, illetve egyéb leveles zöldtakarmánnyal is. Ezeket kezdetben fonnyasszuk meg, majd fokozatosan egyre nagyobb mennyiségben adagolhatjuk. Erre azért van szükség, mert így felkészítjük a nyúl emésztőszerv rendszerét a nagyobb víztartalmú takarmány megemésztésére.
A füvek mellett van néhány zöld leveles növény, amelyeket könnyű felismerni. Ilyenek a gyermekláncfű, útifű, fehér here, lóhere, papsajtmályva, pásztortáska.
Amennyiben rendelkezünk kerttel, akár termeszthetünk is nyulunknak olyan növényeket, amelyeket szívesen megeszik, ezeket kaphatja jutalomfalat céljából. Ilyenek a menta, oregano, koriander, bazsalikom, petrezselyem, gyermekláncfű, répa, különböző saláták.
Télen adhatunk a leveles zöldek helyettesítésére pl. répazöldet, reteklevelet, esetleg a nagyobb rosttartalmú salátákat pl. ruccolát. A fejessalátát és a jégsalátát mindenképpen kerüljük kedvezőtlen beltartalmi értéke miatt.


JÓ MINŐSÉGŰ GYÁRI TÁPOK
A jó minőségű táp
Homogén, azonos méretű és összetételű granulátumokból áll, így nyulunk nem tud válogatni.
Magas (legalább 21%) rosttartalmú. Ezeknek a rostoknak legalább 0,5mm hosszúaknak kell lenni ahhoz, hogy a normális bélműködést fenn tudják tartani!
Fontos az alacsony szénhidrát- és fehérjetartalom.

JUTALOMFALAT:
Amennyiben nyulunk helyes takarmányozását szigorúan betartjuk, akkor jutalomfalatként adhatunk nekik kevés zöldséget vagy gyümölcsöt. Ezek mennyisége a napi takarmány legfeljebb 5%-át teheti ki. Ez a gyakorlatban 1-1 kis szeletke alma, répa adását jelenti, de még inkább ajánlatos a friss vagy szárított zöld levelek felkínálása.
A joghurtos, és egyéb cukros jutalom falatokat, mézes rudacskákat mindenképpen kerüljük el!
KÁROS TAKARMÁNYOK


MAGVAK (búza, árpa, zab, kukorica, borsószirom, stb.)
Az üregi nyulak (a házinyulak ősei) a szabadban egyáltalán nem esznek magvakat. Részben azért, mert ezek összetétele (magas fehérje, alacsony rost) nem felel meg a nyulak igényeinek. Másrészt a magvak szétrágásához szükséges „ropogtató szájmozgás” teljesen idegen számukra, hiszen ők a szénát megőrlő mozgásra specializálódtak és ez az őrlőfogak túlnövését okozhatja. Ezen magvakat mindenképpen kerüljük.


GYÜMÖLCSÖK, ZÖLDSÉGEK
Az üregi nyulak nem esznek gyümölcsöket sem. A gyümölcsök jó része magas cukortartalma és alacsony rosttartalma miatt teljes mértékben alkalmatlan a nyulak táplálására. Ezek megerjednek a nyulak béltraktusában, és ezzel súlyos emésztési gondokat, felfúvódást okozhatnak. Ne etessük nyulainkat kizárólag gyümölccsel, zöldségekkel.
Ahogy korábban említettük, egyes zöldségeket és a gyümölcsök közül a kisebb cukor- és magasabb rosttartalmúakat (ilyen például a sárgarépa vagy az alma) jutalomfalatként legfeljebb a táplálék 5%-át kitevő mennyiségben adhatjuk.


ROSSZ MINŐSÉGŰ ÉS ÖSSZETÉTELŰ TÁPOK:
A kereskedelemben nagyon sok rossz minőségű táp is megvásárolható (puffasztott golyók, gyümölcsök és magvak vannak bennük). Ezeket kerüljük el, mert az ilyen tápokból nyulunk pont azokat az összetevőket válogatja majd ki, amelyek jó ízűek ugyan, de rosszat tesznek az emésztésének.
Az ilyen szép csomagolással rendelkező, ámde haszontalan tápokat kerüljük. Helyettük inkább keressünk olyan tápokat, amelyek magas rost tartalommal bírnak (legalább 21%), és homogének (ld.fentebb).


GAZDASÁGI NYÚLTÁP:
Ez a táp homogén, de a beltartalma nem felel meg a kedvtelésből tartott nyulak igényeinek, mivel nagyon sok fehérje van benne a rosttartalomhoz viszonyítva. Ez a táp húsnyulak számára lett összeállítva, mivel náluk az a cél, hogy rövid idő alatt nagyra nőjenek. Ezért kis kedvencünkkel ezt etetve, könnyen elhízlalhatjuk őt. Emellett a relatíve alacsony rosttartalma könnyen vezethet gyomorürülési és egyéb emésztési problémákhoz.


KÁROS ÖSSZETÉTELŰ JUTALOMFALATOK:
A kereskedelemben kapható joghurtos, cukros, magvas, mézes rudacskák és egyéb jutalomfalatok nagyon ártalmasak lehetnek a nyulak egészségére, így ilyeneket egyáltalán ne vásároljunk!


FOGKOPTATÓK:
A nyulak számára árulnak különféle fogkoptatókat is. Ezek mindegyike teljesen haszontalan, hiszen a nyulak fogászati megbetegedései általában a hátsó őrlőfogakra korlátozódnak, amelyeket ezek a koptatók nem érnek el. A fogkoptatók legtöbbje ráadásul magas kalciumtartalmú, amely a nyulak egyéni kalcium háztartása miatt nagyon kedvez a húgykövek kialakulásának.
A száraz kenyér a hiedelmekkel ellentétben egyáltalán nem koptatja a fogakat, és emellett súlyos emésztési problémákhoz vezethet. Ismét elmondjuk, mert kevesen tudják, de a legjobb és semmivel nem helyettesíthető „fogkoptató” a jó minőségű széna.