Nyulak oltása

<- VISSZA

Oltások
A kedvtelésből tartott nyulakat általában kombinált oltással oltjuk, amely kétféle vírusos betegség ellen véd.

  1. Myxomatózis

Ez a betegség éppúgy megbetegíti házi kedvenceinket, mint a vadon élő üregi nyulakat.
Gyakori betegség, melynek vírusát általában szúnyogok és egyes külső élősködők (bolhák, ragadozóatkák) oltják át egyik nyúlból a másikba. Oltatlan vagy még nem áthangolódott szervezetű nyulakban gyakran halálos kimenetelű. Lezajlása során általában kis dudorok, úgynevezett myxómák alakulnak ki a nyulak bőrén és nyálkahártyáin. Ezek általában a nyulak fülén, szemhéján és nemi szervei körül figyelhetőek meg. Előfordul a betegségnek olyan formája is, amikor általános (levertség, láz) és légúti tüneteket is látunk. A vírus immunrendszert gyengítő hatása miatt különböző szövődményes fertőzésekre is számítani kell.

  1. Nyulak vérzéses megbetegedése (RHD)

Ez egy nagyon gyorsan kialakuló és lezajló betegség. Leggyakoribb esetben az történik, hogy  nyulunk egy nap kevesebbet eszik, mint általában, másnapra pedig elpusztul. Kivételt képeznek ez alól a 3 hetes, vagy annál fiatalabb nyuszik, amelyek fejletlen immunrendszerük miatt nem reagálnak a vírusfertőzésre. Egy-két napig elhúzódó esetekben orrvérzést is tapasztalhatunk. Általában a nagyobb nyúlállományokat sújtja. Áthurcolása nyulakkal, illetve akár takarmánnyal vagy a beteg nyulakkal érintkező tárgyakkal történhet.

Mindkét betegség ellen az egyetlen védekezési mód a megelőző oltás. Ezt 4 vagy 5 hetes kortól érdemes megkezdeni, a használt vakcinától függően.
További felvilágosításért nyugodtan forduljanak állatorvosainkhoz.