Nyúlbogyók, széklet

<- VISSZA

A nyulak koprofág állatok. Ez nem jelent mást, mint azt, hogy a nyulak kétféle ürüléket ürítenek. Az egyik az általunk jól ismert nyúlbogyó a másik az éj leple alatt képződő, úgynevezett caecotoph vagy lágy bélsár. Ez utóbbit a nyúl közvetlenül a fenekéből szippantja ki és eszi meg.
Erre azért van szükség, mert a nyulak bélcsatornája végén, még mindig képződnek értékes fehérjék és vitaminok, amelyek lévén a bélcsatorna végén termelődtek, az ott élő baktériumok által, már nem képesek felszívódni. Ezeket a nyúl nem akarja elveszíteni, ezért aztán megeszi az értékes bélsarat, ezáltal lehetővé teszi azt, hogy ezek az anyagok felszívódhassanak szervezetébe.
Nyulunkat tehát rajtakaphatjuk, hogy bélsarat eszik, ez normális. Sőt előfordul az is, hogy a rendes nyúlbogyóit eszi nyulunk, egy szintig ez is normális lehet.
A nyulak bélsara sok mindenről árulkodhat.
A normális az, ha nagy szinte gömb alakú bogyók gyülekeznek a nyúl WC-ben.
A kisméretű bélsárgolyók annak a jele, hogy nyulunk nem eszik eleget, tehát valami probléma van a nyuszival.
A hasmenés,-  ami  sötét lekvárhoz hasonló, -  egyértelműen a vészhelyzet jele.
Találkozhatunk magával a lágy bélsárral is, ami olyan mintha puhább nyúlbogyók egy  kis halmaza össze lenne tapasztva .
Előfordulnak olyan bélsárgolyók, amelyek láncszerűen helyezkednek el, a közéjük tapadt szőrtől. Ez annak a jele, hogy nyulunk tisztálkodáskor (gyakran vedléskor) túl sok szőrt nyelt le.