Nyúltartásról általában

<- VISSZA

Milyen problémákra kell felkészülnünk?
Mindenek előtt tudomásul kell vennünk, hogy a nyulak nem igénytelen állatok. Gondozásuk hasonló időt vesz igénybe, mint egy kutya, vagy macska ellátása és ennek sajnos a költségei is hasonlóak. A nyuszik akár 10-12 évig is élhetnek, így amikor megvásároljuk őket, hosszú távú felelősségvállalásra kell felkészülnünk. Azt is át kell gondolnunk, hogy a nyulak nem mindig nyitottak a dögönyözésre, sokszor jobban értékelik a nyugalmat, és közeledésünkre agresszívan reagálhatnak.
A nyulak fő takarmánya a széna, amire egyes családtagok allergiásak lehetnek, akárcsak a nyúlszőrre.
Egyébként a nyulak, az általános higiénia szabályait betartva nem veszélyesek az emberre. Nincsenek általuk terjesztett, az emberre veszélyes kórokozóik.


Melyiket válasszam?
A genetikai problémák egy részének elkerülése végett célszerű egy jó tenyésztőt keresnünk, és tőle beszereznünk nyuszinkat.
Ha szívünkön viseljük az elárvult vagy elhagyott állatok sorsát, választhatjuk az örökbefogadást is. Ebben az esetben állatvédő szervezetekkel érdemes felvenni a kapcsolatot. Rengeteg nyuszi vár örökbefogadóra. LINK A BUNNY RESCUE HUNARY-hoz!
Nyúl vásárlásakor vagy befogadásakor ügyeljünk arra, hogy a jó kondícióban lévő, érdeklődő, aktívan mozgó, egészségesnek tűnő nyulat válasszuk ki.