Több nyúl összeszoktatása

<- VISSZA

A nyulak szociális lények. Két nyuszi az esetek többségében jobban érzi magát, mint egy nyuszi. Előfordul, hogy egy nyúl, akinek nincsen társa, barátjául fogad valamilyen tágyat, pld. egy plüssállatot, és azzal fekszik, azt nyalogatja...
Amennyiben úgy döntünk egyedül élő nyulunkat meglepjük egy társsal, érdemes az örökbefogadáson gondolkodni, mert nagyon sok  nyúl vár mentésre.
Mindig emlékezzünk arra, hogy nem minden nyúl jön ki egy társsal, ahogyan az emberek között is vannak magányos félék. Sajnos ez nem mindig tiszta számunkra, nyulunk melyik „kategóriába” tartozik.

Amennyiben elhatároztuk magunkat, szükséges, hogy  az összeszoktatásra felkészüljünk, mert nem minden esetben  könnyű menet.
-Mivel nem feltétlen lesz az első bemutatás sikeres, mindenképpen az első pár napban szigorú felügyeletet igényelnek a nyuszik, nehogy megtámadják egymást.
-Mivel a nyulak szociális állatok, könnyedén előfordulhat, hogy az első bemutatás verekedésbe torkollik, érdemes erre felkészülni, és kesztyűt hordani, hogy ha baj van, még időben szétválaszthassuk őket.
-Mivel a nyulak ivarérettségük után territoriálisak és agresszívabbak lehetnek, így érdemes ivartalanítás után  kezdeni a bemutatást, mert akkor jobb esélyekkel indulunk.
-A fokozatosság sok esetben célravezető lehet. Először csak a ketreceket helyezzük egymáshoz közel. Később, ha egyik nyuszit kiengedjük, a másikat áthelyezhetjük addig a ketrecébe, hogy az megszaglászhassa és hozzászokhasson a másik nyuszi illatanyagaihoz. Csak ezután eresszük össze (lehetőleg semleges helyen) a két nyuszit. Esetleg hámmal és pórázzal érdemes első körben sétáltatni őket a semleges területen, de úgy, hogy még ne kerüljenek egymáshoz közel.
-Sokszor segít, ha a két nyúlnak a kedvenc ételeit az összeszoktatáskor kínáljuk fel, így az új nyúl jelenlétét valami jóhoz kötik, plusz elvonjuk figyelmüket az esetleges  verekedéstől.
-egyes irodalmak leírják azt a technikát is, hogy célravezető lehet a nyuszikat egy nagy dobozban –ismeretlen kocsival egy hosszabb útra vinni. Ekkor az ismeretlen, kissé stresszes helyzetben  lelki támaszt nyújtanak egymásnak, és az átélt élmény segít, hogy megbízzanak egymásban.